Τοποθεσία του Ξενοδοχείο Panorama στην Πάρο, Παροικιά

Η Πάρος

Η Πάρος είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες επιλογές για τις διακοπές σας. Μπορείτε να συνδίασετε τόσο ήρεμες οικογενειακές διακοπές όσο και διακοπές με έντονη νυχτερινή ζωή και συγκινήσεις.

Διακοπές στην Πάρο σημαίνει, ποικιλία επιλογών στην καρδιά του Αιγαίου μέσα στην μαγεία των Κυκλάδων και της όμορφης Πάρου.

Η Πάρος, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά νησιά του Αιγαίου με μεγάλη ιστορία.

Βρίσκεται περίπου στο μέσο του συμπλέγματος των Κυκλάδων, μεταξύ Νάξου και Αντίπαρου. Η έκταση του νησιού φτάνει τά 194,46 τ.χλμ. έχει μηκος άκτών 118,5 χλμ. και πληθυσμό 12.853 κατοίκους (απογραφή 2001).

Στις ακτές της πάρχουν σημαντικά λιμάνια, όπως το λιμάνι της Νάουσας καί της Παροικιάς.
Το έδαφός της ειναι ορεινό με ψηλότερες κορυφές τόν Προφήτη Ηλία (750 μ) και τη Μάρπησσα (730 μ).

Όμορφα μέρη για επίσκεψη, πέρα από τα γνωστά αξιοθέατα του νησιού, είναι το χωριό Λεύκες στο κέντρο της Πάρου, ο Δρυός, όπου υπάρχει πλούσια βλάστηση και ωραία θάλασσα
με αμμουδιά, οι Άγιοι Πάντες, εκκλησάκι στο ψηλότερο σημείο του νησιού, τα σημεία όπου υπάρχουν τα ακρωτήρια Άγιος Φωκάς και Κόρακας και οι αρχαιότητες κοντά στα μοναστήρια της Λογγοβάρδας και της Μεταμόρφωσης.

Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν κρήτες, υπήκοοι του Μίνωα. Αργότερα ήρθαν οι Αρκάδες, ο αρχηγός των οποίων έδωσε το όνομά του στήν πόλη (Πάρος) και οι Ίωνες. Απόχτησε φήμη για τα μάρμαρά της και αναπτύχτηκε σε μεγάλο βαθμό η γλυπτική και η ζωγραφική την έποχή έκείνη. Σπουδαίοι γλύπτες, όπως ο Σκόπας και ο Αγοράκριτος, γεννήθηκαν στην Πάρο. Πάριος ήταν και ονομαστός ποιητής, Αρχίλοχος που σκοτώθηκε σε πόλεμο μεταξύ Πάρου καί Νάξου.

Το μουσείο της Πάρου έκτός από τα αρχαία ευρήματα, έχει και το περίφημο “Πάριο Χρονικό”, με χρονολογίες ιστορικών γεγονότων από τον τρωικό πόλεμο μέχρι το 263 π.Χ.

Τα σπουδαιότερα κτίρια και μνημεία της πρωτεύουσας είναι ο περίφημος ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (λέγεται ότι είχε 100 πύλες) που κατά την παράδοση χτίστηκε από την αγία Ελένη, και τo φράγκικο κάστρο.

Από τις μεγαλύτερες και ωραιότερες θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Πάρο είναι το Ελληνικό Πάσχα και ο 15 Αύγουστος. Κλείστε τα ακτοπλοϊκά εισιτήριά σας για την Πάρο τώρα!

 Νάουσα

Η Νάουσα, το παραδοσιακό αυτό ψαροχώρι με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις κυκλάδες βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Πάρου.

Παροικιά

Η Παροικιά, χτισμένη στην τοποθεσία της αρχαίας πρωτεύουσας, είναι η σημερινή πρωτεύουσα της Πάρου.

Χωριό Λεύκες

Το ορεινό συνώνυμο του Αμπελά είναι το χωριό Λεύκες που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού σε υψόμετρο 250 μέτρων.

Πίσω Λιβάδι

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Μάρπησσα βρίσκεται αυτό το λιμανάκι με ψαροταβέρνες που συνδέει ακτοπλοϊκά την Πάρο με άλλα νησιά μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εκατονταπυλιανή

O ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού και ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας.

Φράγκικο Κάστρο

Εξαιρετικό είναι το Φράγκικο κάστρο, στο μοναδικό ύψωμα προς τη θάλασσα, δηλαδή η ακρόπολή που έκτισαν οι Φράγκοι με μέλη από τους αρχαίους ναούς.