Πληροφορίες για την εκκλησία της Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά, Πάρο - Ξενοδοχείο Πανόραμα

Εκατονταπυλιανή

O ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού και ένα από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Στο ναό λειτουργεί και Βυζαντινό Μουσείο. Εκεί θα δείτε σπάνια εκκλησιαστικά κειμήλια και αξιόλογες βυζαντινές εικόνες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι εικόνες του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Επίσης, μία ασημένια πόρπη και ένα αργυρό ποτήρι κοινωνίας της Βυζαντινής περιόδου, ανήκουν στα εκθέματα που τραβούν τη προσοχή του επισκέπτη.

 Διαβάστε επίσης...

Νάουσα

Η Νάουσα, το παραδοσιακό αυτό ψαροχώρι με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις κυκλάδες βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Πάρου.

Πίσω Λιβάδι

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Μάρπησσα βρίσκεται αυτό το λιμανάκι με ψαροταβέρνες που συνδέει ακτοπλοϊκά την Πάρο με άλλα νησιά μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Φράγκικο Κάστρο

Εξαιρετικό είναι το Φράγκικο κάστρο, στο μοναδικό ύψωμα προς τη θάλασσα, δηλαδή η ακρόπολή που έκτισαν οι Φράγκοι με μέλη από τους αρχαίους ναούς.

Παροικιά

Η Παροικιά, χτισμένη στην τοποθεσία της αρχαίας πρωτεύουσας, είναι η σημερινή πρωτεύουσα της Πάρου.